Det var hjem vi sjøfolk skulle

Det var hjem vi sjøfolk skulle

Terningkast 3
Gjennomsnittlig vurdering
Terningkast 3(2 anmeldelser)
Del
2020
nob
ISBN: 9788249522781
Kopiert!

Sammendrag

På et eller annet tidspunkt begynner de fleste å se seg tilbake. Vi forstår at vi hører til i en større sammenheng, og at vi må kjenne vår egen historie hvis vi vil vite hvem vi er. For dem av oss som har en far som fikk sitt livsløp innskrevet i andre verdenskrig, kan fortiden påkalle en særlig interesse fordi vår historie ikke bare er personlig og privat, men også en del av den nasjonale historien og verdenshistorien.

Berit Rickhard vokste opp med en far som hadde seilt ute under hele 2. verdenskrig, og som resten av livet var preget av krigsopplevelsene i handelsflåten. I "Det var hjem vi sjøfolk skulle" undersøker Rickhard hvordan det har vært for andre krigsseilerbarn å vokse opp i den slagskyggen krigen kastet over sjømannsfamiliene.

Gjennom de femten samtalene i denne boka får vi et riss av krigshistorien til hver enkelt av fedrene, men det er først og fremst hverdagslivet i etterkrigstiden som blir belyst. Spørsmålet om andre generasjons traumatisering er sentralt: På hvilken måte er sønnen eller datteren preget av farens skjebne? Hvilken virkning har det hatt at krigsmerkede fedre vegret seg for å snakke om sine grufulle opplevelser? Og hvordan kjentes det at også samfunnet tiet om sjøfolkenes innsats og traumene de bar med seg da de kom hjem?

Anmeldelser

dagbladet.no
Terningkast 4
"Opprørende om krigsseilernes traumer. Krigsseilerne levde med mareritt om bomber, brennende hav og evig angst. Mange overførte traumene på sine barn."
fvn.no
Terningkast 3
"I denne boka, der Rickard har satt seg fore å skildre hvordan barna til de norske krigsseilerne har hatt det, kommer de tidvis i skyggen av fedrenes dramatiske historier."

Lån boken

Henter lånestatus

Kjøp boken

Henter priser