Bjørnsons sangskatt
Sammendrag
Hundre år etter Bjørnstjerne Bjørnsons (1832.1910) død er hans sanger fortsatt levende. Mer enn noen annen har han vært representert i sang- og visebøker, og diktene er tonesatt av mange av våre mest kjente komponister. Hans poesi er også spredt gjennom lesebøker og diktantologier. På sangens vinger fløy hans dikt ut over landets grenser, og særlig gjennom folkehøyskole-bevegelsen har Bjørnson, som kanskje ingen annen norsk lyriker, festet seg i Norden, især Danmark. Hans sanger har vært sunget i hjem, kor og klasserom, i foreninger og på konsertscenen.
I forbindelse med 100-årsmarkeringen for Bjørnsons død har Nasjonalbiblioteket i sin nettportal hver måned gjennom året presentert .Månedens sang. av Bjørnson. Sangene har vært gjengitt med tekst og tone. Utfyllende artikler om sangenes bakgrunn og ramme har gitt innsyn i norsk bok-, skole- og kulturhistorie. Med utgangspunkt i disse presentasjonene samler vi 15 sanger med tekster (opprinnelige og moderniserte), melodilinjer, artikler og illustrasjoner i denne innholdsrike og brukervennlige boken, BJØRNSONS SANGSKATT.
Hver sangomtale og hver artikkel er formet slik at den kan stå alene.
Ved å samle noen av Bjørnsons mest avholdte sanger mellom to permer, kan også nye generasjoner bli kjent med en viktig del av norsk sangtradisjon og med et sentralt innslag i norsk kulturarv.
Anne Jorunn Kydland, forskningsbibliotekar i musikk ved Nasjonalbiblioteket
Øyvind Norheim, forskningsbibliotekar i musikk ved Nasjonalbiblioteket
Vigdis Ystad, professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo.