De ukjente krigsheltene

De ukjente krigsheltene

2021

Sammendrag

«Det følger blod i mitt arbeid, og en endeløs sorg og fortvilelse», skrev Ahlert Horn om egen motstandskamp, da det stormet som verst, og venner og bekjente falt i krigen. Hvem var denne distriktssjefen som ledet motstandskampen fra september 1942 og til freden, i nesten tusen dager? Hvordan kunne han lede en hel hær av frivillige, fra Sigdal og Modum i nord, gjennom Eiker-bygdene, Drammen, Lier, Sande, Svelvik og Hurum -

uten en gang å kunne gjøre seg til kjenne? Hvordan kunne han være en tydelig motstandsleder, med Gestapo-sjefen og tyskere som stamkunder i egen forretning? Hvordan greide han å operere fra en skjult kommandosentral i sentrum av Drammen, midt blant tyskere, angivere og gestapister? Hvorfor nektet han å flykte fra en okkupert og lovløs by? De som fikk arr under krigen, gikk stille i dørene etterpå. De ville legge det vonde bak seg, for å forsøke å komme seg videre. De sa ikke mye om den vonde tiden, om de sa noe i det hele tatt.

Motstandslederen Ahlert Horn var en annerledes krigshelt. Han var ingen Max Manus eller Gunnar Sønsteby, ingen dristig sabotør eller iskald kriger. Han var en småbarnsfar i hatt og frakk, en ingeniør og pappa som hver dag gikk fra sitt hjem i Amtmand Breders gate 29 i Nybyen til forretningen som bar hans navn i Øvre Storgate 6. Okkupantene la ikke merke til ham, og det var hans store fordel. Fra kjelleren i forretningen sin styrte han Hjemmestyrkene på en slik måte at hans sjef, Jens Christian Hauge, omtalte ham som et forbilde for andre distriktssjefer.

Lån boken

Henter lånestatus

Kjøp boken

Henter priser

Lese noe lignende?