Gamle folkelige værvarsler

Gamle folkelige værvarsler

av Ørnulf Hodne,
2012

Sammendrag

1900 gamle værtegn fra hele Norge er samlet i denne boken. De fleste værtegnene bygger på menneskenes obeservasjoner i naturen gjennom mange hundre år, men noen bygger nok på ren overtro og er knyttet til den tidens kunnskap eller mangel på kunnskap. Folk tok varsel av tegnene på himmelen og hvordan de ble opplevd: sol, måne, stjerner, nordlys, regnbue og skyer. De aktet også på dyr, fugler, planter, fjell og vann, fossedur og røyk, egentlig alt som utspant seg i naturen og som varierte med årstidene: værforhold, temperatur, vinder, nedbør, farger, osv., og som skapte både variasjon og gjentakelse.

De fleste utsagnene og beskrivelsene i boken har stedsangivelse, men mange fenomen var man kjent med mange steder i landet.Statsmeteorolog Ole Nielsen har bidratt med faglige kommentarer til en del værtegn og værfenomen der man er enige om at de gamle beskrivelsene er vederheftige og har allmenn gyldighet også i vår tid. Kristen Gislefoss har skrevet et forord til boken.

Ørnulf Hodne er folklorist og har forsket på og formidlet norsk kulturhistorie i en mannsalder. Han har skrevet mer enn 20 bøker om norske folketradisjoner innenfor mange områder.

Lån boken

Henter lånestatus

Kjøp boken

Henter priser

Lese noe lignende?