Havfiskeflåten i Møre og Romsdal og Trøndelag
Sammendrag
Andre bindet om havfiskeflåtens historie tar for seg årene 1960-2006. Et nytt havfiske vokste fram på 1960-tallet. En kystnær kombinasjonsflåte ble avløst av en spesialisert havfiskeflåte, og høyteknologiske båter opererte over store avstander. I spissen for moderniseringen sto skipperrederiene. Skipperen var eier, eller skipper og bas hadde stor innflytelse med sin kompetanse. Det vokste også fram et nært samspill mellom havfiske, marin og maritim industri, og kunnskaper ble overført til nye næringer innen offshore og havbruk.
Fra begynnelsen av 1970-tallet ble havfisket regulert internasjonalt og nasjonalt. Det hadde gått hardt ut over mange fiskebestander, og flåten hadde for stor kapasitet. Knappe kvoter og innskrenkninger i fiskeriene førte til at havfiskerne utviklet nye fiskerier. Ingen annen region enn Møre og Romsdal kunne vise til en slik bredde i utnyttelsen av ulike fiskerier og til et slikt samspill med det industrielle miljøet. Men samtidig har miljøene blitt færre og mer geografisk konsentrert.
Historien om havfiskeflåten i Møre og Romsdal og Trøndelag er det første fiskerihistoriske arbeidet i Norge som setter fokus på havfiskeflåten. Verket er blitt til gjennom et samarbeid mellom Aalesunds Rederiforening, fire historikere og en statsviter fra høgskolemiljøene i Volda og Molde, Møreforsking Molde og det lokale næringslivet, som har støttet opp om arbeidet økonomisk.