Hvordan koke vann
Sammendrag
"Å lage mat er noe av det morsomste jeg vet. Men det er også noe av det skumleste. Derfor ønsker jeg å forstå hva som skjer - matlagingens mysterier, om du vil. Hva er en perfekt biff, og hvordan kan jeg lage den? Hvordan kan jeg lage en saus uten å være bekymret for at den skal skille seg? Hvordan kan jeg hakke en løk uten å begynne å grine?"
"Hvordan koke vann er mitt forsøk på å gjøre matlagingen mindre uforutsigbar og morsommere på samme tid. Du kan kalle det et slags skolekjøkken for voksne, hvis det er mulig å tenke seg et skolekjøkken der maten er god. For det er tross alt det viktigste."
Andreas Viestad (sign.)
Som følge av en umettelig nysgjerrighet og et desperat ønske om å gjøre matlagingen mindre skummel og uforutsigbar har Andreas de siste årene beskjeftiget seg stadig mer med mat og vitenskap. Hans nye bok Hvordan koke vann er et resultat av dette arbeidet.
Siden 1999 har han utviklet et nært samarbeid med forskeren Hervé This ved Collège de France i Paris. This har vært en inspirator for denne teknikkboka, og ved siden av Martin Lersch ved Universitetet i Oslo har han også fungert som fagkonsulent. Andreas er medlem av International Workshop for Molecular Gastronomy, der han har muligheten til å stille dumme, men viktige spørsmål til noen av verdens beste kokker og vitenskapsmenn.
Her får du vite hvordan du kan tilberede en perfekt stekt biff, hvordan lage verdens beste hamburger, hvordan lage en saus som ikke skiller seg - og hvordan du reparerer, skulle uhellet likevel være ute.
Boka er også full av nyttige tips og oppskrifter som du også ville hatt lyst til å lage selv om du ikke lærte noe av dem.
Andreas Viestad er en av våre mest populære matskribenter og kokebokforfattere. Han har en ukentlig spalte i Dagbladets Magasinet, og tv-serien New Scandinavian Cooking with Andreas Viestad blir vist i mer enn 50 land, blant annet USA, Kina, Tyskland og Italia.
I 2002 ble han tildelt Gullpennen, Riksmålsforbundets pressepris. Hans forrige bok, Kitchen of Light, som ble gitt ut på norsk under tittelen Nord for Eden (2003) fikk strålende kritikker i norsk og internasjonal presse.