I krigen
Sammendrag
21. august 2013 ble verden igjen påminnet om krigen i Syria, da Damaskus' forsteder ble utsatt for et kjemisk angrep. Ville den vestlige verden gripe inn? Journalistene flokket seg til frontlinjen, men forsvant igjen da det ble klart at Obama bestemte seg for ikke å angripe.
Francesca Borri hadde i mange måneder dekket kampene om Aleppo som frilansreporter, da hun innser at hun befinner seg en tofronts krig: I en krig uten regler og i en daglig kamp med andre journalister og redaktører i en kynisk medievirkelighet.
Boken er en reise i krig, men viser også at i krig er sannheten det første offer. En beretning fra de mest katastrofale fronlinjer, et krigsjournalistisk vitnesbyrd der man risikerer alt i kampen om et scoop.
Francesca Borri er en prisvinnende reporter som har formidlet fra krigen i Syria siden 2012.
"På et tidspunkt begynte også bombene igjen, og da løp vi under en trapp, der det ikke var så mye som en centimeter til overs. En mann som så fjernsynskameraet sa til meg: «Ditt liv er viktigere enn mitt», og overlot plassen til meg. Han gikk ut. Til bombekasterne, til tankskytset, til helikoptrene, til alt ... Han overlot plassen til meg og sa: «Så verden skal få vite.»
«Den italienske journalistens skildringer av Syria-krigen og den mangelfulle dekningen av den, er mollstemt på grensen til det defaitistiske. Men med sitt vågemot og sin empati, viljen til selvransakelse på vegne av yrket og evnen til å skildre de menneskelige omkostningene i et originalt, klisjéfritt språk, både mister leseren troen på menneskeheten og får den tilbake - av Borri selv.» (Fra Dagsavisen-artikkelen "Her er de 30 beste bøkene i 2014"). Stian Bromark
"Om du vil vite hva krig er, les Francesca Borri. Om du vil vite hva krigen gjør, les Francesca Borri. Hun tar deg med inn, bak, under, der de klemte, de gjemte og de utsultede lever, og dør - gjerne det siste. - Åsne Seierstad, Klassekampen