Jerntid
Sammendrag
JERNTID er en fortelling om to norske slekter, som i begynnelsen av tida mellom verdenskrigene krysset hverandre. Fortellingen bygger på nedskrevne dokumenter, bygdebøker, kirkebøker, muntlige overleveringer og egne opplevelser. Det er mye fiksjon i denne fortellingen, men med forankring i virkeligheten. Jeg har prøvd å sette det hele inn i tidsriktige politiske systemer og kulturelle tradisjoner.
-Leif Braseth, forfatter
I begynnelsen på 1800-tallet var det uår som førte til armod og lidelse. Malena og Nikolai på Nodal nordre ved Snåsavatnet mistet tre barn. To av dem var nyfødt. De måtte ty til nøddåp, utført av nabokona Berit. Martha var nummer tolv av Malena og Nikolais tretten barn, født 15. januar 1814.
Klokka to om natta til 15. februar 1798 hadde 234 offiserer og kadetter berget seg i land fra deres havarerte fregatt i Ytre Namdal. På sin ferd sørover til Trondheim tok de seg inn på stabbur, fjøs og våningshus for å finne mat. På gården Rosendal på Høylandet forsynte de seg av alt de fant. Eieren, Kristen Rosendal, sto ruinert tilbake.
Det skulle bli Martha som førte slekta videre. Det samme med Kristen Rosendal. De klarte seg gjennom plyndring og sult, og ble stammor og stamfar til hver sin store etterslekt. Senere, mellom de to verdenskrigene, skulle slekta til Martha og Kristen krysse hverandre. Begge slektene ble utsatt for harde påkjenninger, men sjøl i de mørkeste stundene finnes det kjærlighet og menneskelighet.
Leif Braseth (f.1932) har en allsidig yrkesbakgrunn som spenner fra tømmerhogging og tømmerfløting til undervisning i barne- og ungdomsskole og Norges Musikkhøgskole. Han har dessuten vært skolekonsertsjef og programsjef i Rikskonsertene. Forfatteren er født og oppvokst i Øvre Kvam.