Knut Odden
Sammendrag
Boka er basert på materiale billedhogger Knut Odden (f. 1951) etterlot da han gikk bort i 2019. Den består både av ny dokumentasjon av Oddens skulpturer tatt av fotograf Istvan Virag, og av arkivmateriale, i form av hans egne fotografier, skisser, notater, utstillingstekster, prosjektbeskrivelser og oppsamlede avisutklipp. På denne måten kan boka kan sees som en katalog over et kunstnerisk dødsbo og videre som en tilnærming til spørsmålet om hva som skjer med kunsten når kunstneren dør.
Knut Odden var utdannet keramiker ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, og deretter billedhugger under Per Palle Storm på Statens Kunstakademi. Han bodde og arbeidet store deler av sitt liv i Telemark, først i Sauherad, deretter på Notodden. Helt siden han gikk ut fra akademiet i 1981 jobbet han stort sett i et abstrahert formspråk. Håndverk og materialitet stod sentralt i hans arbeide, og særlig på 90- og 00-tallet gjorde han flere større skulpturer til utsmykninger, blant annet Sessvollmoen leir, Statens Hus i Moss, Korsvoll skole og Niels Henrik Abel-monumentet i Gjerstad.
Monografien er satt sammen av Øystein Wyller Odden og Hanne Grieg Hermansen og er designet av Henrik Øiestad Myrvold. Den inneholder nyskrevne tekster av Øystein Wyller Odden, Aina Villanger og Mikkel B. Tin.
Boka er støttet av Kulturrådet, Regionale Prosjektmidler og Notodden Kommune.