Kontoret

Kontoret

2024

Sammendrag

Kontoret er historien om hanseatene i Norge, for første gang samlet i én fremstilling. Boken gir leseren et dyptgående innblikk i denne fascinerende perioden av norsk historie.

Rundt 1360, like etter svartedauens herjinger, etablerte handelssammenslutningen Hansaforbundet seg i Bergen. Det var allerede da en dominerende aktør i det nordlige Europa, med såkalte «kontorer» i en rekke byer. Hansabyene hadde eget lovsystem og utstyrte egne hærer og militære flåter for å sikre hverandres verdier.

På 1400-tallet var det trolig opp mot 1500 fastboende hanseater i Bergen. De kontrollerte i perioder byen både økonomisk og militært og skulle bli værende i 400 år. Hanseatene var en maktfaktor i det norske middelaldersamfunnet, samtidig som de hadde direkte kontakt med brede lag av befolkningen. Kontoret omhandler både norsk og nordisk politisk historie i seinmiddelalderen og gir samtidig innblikk i hverdagslivet til vanlige mennesker i Norge, fiskerbønder og byborgere. Hanseatenes nettverk var også en kanal for mangfoldige kulturpåvirkninger fra det europeiske kontinentet til Norge – innflytelser som fikk stor betydning for utviklingen av landet og satte varige spor i norsk samfunnsliv.

Øystein Brekke er historiker, utdannet ved Universitetet i Bergen med mastergradsoppgave om Det hanseatiske kontoret i Bergen i perioden 1490 til 1510. Med sin grundige kunnskap om hanseatisk og nordisk historie i seinmellomalderen er han en autoritet på feltet.

Lån boken

Henter lånestatus

Kjøp boken

Henter priser

Lese noe lignende?