Ole

Ole

2021

Sammendrag

Den første mai 1915 sto min grandonkel Ole Akre, lausungen som var blitt sendt alene fra Rendalen til Amerika før han fylte tolv, overfor sitt livs tøffeste oppgave. Nå var han 39 og personal-direktør i Mexican Light and Power Company. Med trussel om dødsstraff hengende over seg, hadde militante fagforeningsledere satt i gang store streikeaksjoner blant de flere tusen ansatte som Akre hadde ansvar for. De fleste utlendinger hadde dratt fra landet i frykt for det økende gringo-hatet skapt av den meksikanske revolusjonen. Men Ole hadde giftet seg meksikansk og hadde dessuten ikke noe annet å reise tilbake til, verken i USA eller Norge. Hans skjebne var bastet og bundet til dette landet.

Det desiderte høydepunktet i Oles liv ser paradoksalt nok ut til å ha vært dødsdagen og begravelsen, da fem spesialbygde trikkevogner trakk ham og begravelsesfølget på en slags 'lit de parade' gjennom sentrumsgatene i Mexico City. Tilsynelatende ble alle minner etter Ole i hans meksikanske familie begravd denne dagen. I Norge har de vært gjemt på en kistebunn, helt til denne boka ser dagens lys.

«Bye forteller medrivende om jakten på sin utstøtte grandonkel - som lengtet tilbake til Rendalen men endte som aktør i den meksikanske revolusjon.» Hans Henrik Bull, historiker med doktoravhandling om kjærlighetsliv og ekteskapsinngåelse i Rendalen på 1800-tallet

«Linjene i boka er ikke primært streker gjennom geografi på globusen. Teksten er hverken reiseskildring eller karakterdrama, den er først og fremst beskrivelser av livsvilkår under ulike kulturelle himler, knyttet sammen av Ole, hvis liv er den røde tråden i fortellinga.» Dag Hoel, forfatter og filmregissør

"Et spennende innblikk i Mexico i første del av det 20. århundre. Godt skrevet." Juan Pellicer, Professor Emeritus, Universitetet i Oslo. Tidligere meksikansk ambassadør i Norge.

Lån boken

Henter lånestatus

Kjøp boken

Henter priser

Lese noe lignende?