Rase

Rase

📖 92 %
2023

Sammendrag

Forestillinger om «menneskeraser» har vært sentrale samfunnsmessig premissleverandører gjennom flere hundre år. De har vært brukt til å forsvare kolonialisme, slaveri og folkemord – men også gitt utallige små og store utslag i måten samfunn er organisert på – fra skolevesen til eiendomsforvaltning og medisin.

I denne boken viser historikeren Jon Røyne Kyllingstad hvordan forskjellige vitenskapsdisipliner har vært brukt – og latt seg bruke – til å forsvare og forklare et biologisk hierarki der mennesker av forskjellig herkomst har ulik verdi. «Raseforestillinger har vært vevd sammen med fordommer, ideologier, politikkutforming, handlinger og maktbruk både globalt og lokalt. Tenkemåter, ideologier, kunnskaper og ideer, inkludert raseideer, beveger seg over landegrenser.» Også i norsk vitenskapshistorie finnes det tunge innslag av rasetenkning, en ofte oversett del av vår akademiske arv som her trekkes frem i lyset.

Med imponerende faglig bredde fører forfatteren leseren gjennom et mangefasettert historisk landskap, og viser i tekst og bilder hvordan rasetenkningen har preget både vitenskapene og samfunnet i langt større grad enn vi til nå har anerkjent.

Anmeldelser

aftenposten.no
I boken Rase – en vitenskapshistorie kommer historiker Jon Røyne Kyllingstad frem til at norske antropologer har vært åpne og skeptiske til raseetnografi. Boken har et rikt bildemateriale som gjør denne oppsummeringen av forskningen både leseverdig og populærvitenskapelig.
klassekampen.no
Med europeisk imperiebygging oppstår det et behov for å finne forklaringer på hvorfor folk i nye verdensdeler ikke er som de hvite 'normalen', men skiller seg ut gjennom ytre kjennetegn. Jon Røyne Kyllingstad har gitt oss en bunnsolid bok om rasetenkning og vitenskapshistorie.

Lån boken

Henter lånestatus

Kjøp boken

Henter priser

Lese noe lignende?