Tjenestepiken til Omicunlé
Sammendrag
Året er 2034 og vi befinner oss i Santa Domingo, hovedstaden i Den dominikanske republikk. Presidentens rådgiver, Esther Escudero - som også går under navnet Omicunlé på grunn av sin hengivenhet til den afrokaribiske guden Yemaya - redder tjenestepiken Acilde ut av et liv som gateprostituert. Acilde har siden barndommen vært drevet av en dyp lengsel etter å skifte kjønn. En drøm som, hvis det ikke var for den stive prisen, ganske lett kan oppfylles ved en innsprøytning av serumet Rainbow Bright. Dette åpner for en fortelling som forgrener seg på helt uventede og originale måter, og som omhandler alt fra tidsreiser og kjønnsskifte til presserende samfunnsspørsmål som rasisme, sosiale forskjeller, klimaendringer og samtidskunst - det hele smeltet sammen av en svimlende rytmisk prosa, så kraftig og hypnotisk at kritikere har funnet gjenklang i verker av Clarice Lispector og selv Thomas Manns Trolldomsfjellet.
Rita Indianas særegne karibiske verdensbilde er som et mikrokosmos i en global virkelighet - som her er presentert med en humor og en brodd, som, ledsaget av den store suksessen hun har som musiker, har gitt henne kultstatus i Latin-Amerika.
Rita Indiana Hernández (f. 1977) er en etablert forfatter, musiker og performance-kunstner fra Den dominikanske republikk. Hun regnes som en av dagens mest lovende og særegne, unge karibiske forfattere. Allerede i en alder av 25 år hadde hun utgitt novellesamlingene Ruminantes (1998) og Ciencia Succión (2002), samt romanen La estrategia de Chochueca (2000). I 2011 kom den selvbiografiske kortromanen Papi, som markerer starten på hennes internasjonale gjennombrudd. Deretter fulgte Nombres y animales (2013), og nå senest Tjenestepiken til Omicunlé. Med denne romanen var Rita Indiana eneste kvinne blant de fem finalistene til hovedprisen under Mario Vargas Llosa-biennalen i 2016, og i 2017 mottok hun Grand Prix Littéraire of the Association of Caribbean Writers.